Oλοκληρώθηκε η πρώτη μέρα του 8ου Συνεδρίου της ΕΕΤΤ με θέμα «Ρύθμιση προς ένα Έξυπνο Ψηφιακό Οικοσύστημα». Οι δυο πρώτες ενότητες του Συνεδρίου ήταν φέτος αφιερωμένες στην Ταχυδρομική Αγορά, οπότε το ενδιαφέρον στράφηκε στην τρίτη ενότητα όπου όπως κάθε χρόνο συγκεντρώθηκαν εκπρόσωποι από όλες τις εταιρείες του κλάδου στην χώρα μας. Έτσι με συντονιστή τον κύριο Μ. Σακκά, Αντιπρόεδρο της ΕΕΤΤ, εμφανίστηκαν στο πάνελ του Συνεδρίου οι:
Τα κυριότερα σημεία των τοποθετήσεων αλλά και τις συζήτησης που ακολούθησε είναι συνοπτικά τα παρακάτω:
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την συζήτηση που έγινε στα παρακάτω βίντεο:
adslgr.com
- κ. Ζαχαρίας Πιπερίδης, Εκτελεστικός Γενικός Διευθυντής, Όμιλος ΟΤΕ
- κ. Χρίστος Λιμνατίτης, Γενικός Διευθυντής, CYTA Ελλάδας
- κ. Γιάννης Καβακλής, Chief Strategy & Business Development Officer, Όμιλος Forthnet
- κ. Αντώνης Κεραστάρης, Διευθύνων Σύμβουλος, Hellas on Line
- κ. Θεμιστοκλής Γιαννακόπουλος, Regulatory Counsel & Corporate Security, Vodafone Ελλάδας
- κ. Αντώνης Τζωρτζακάκης, Γενικός Εμπορικός Διευθυντής, WIND Ελλάς
Τα κυριότερα σημεία των τοποθετήσεων αλλά και τις συζήτησης που ακολούθησε είναι συνοπτικά τα παρακάτω:
- Ο κ. Σακκάς, Αντιπρόεδρος της ΕΕΤΤ, ανοίγοντας την ενότητα υπενθύμισε πως η ΕΕΤΤ έχει συμπληρώσει 20 χρονιά λειτουργίας και έκανε μία σύντομη αναφορά στους σημαντικούς σταθμούς αυτής της 20ετούς διαδρομής. Ανοίγοντας την συζήτηση έθεσε το θέμα της ισορροπίας των τριών παραμέτρων της ρύθμισης: ανταγωνισμός, επενδύσεις, προστασία του καταναλωτή.
- Οι περισσότερο πάροχοι στράφηκαν εναντίον της Ρυθμιστικής Αρχής είτε έμμεσα είτε άμεσα ζητώντας μεγαλύτερη ευελιξία, διαφάνεια και ταχύτητα στην λήψη αποφάσεων. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της hellas online, κ. Αντ. Κεραστάρης, επανέλαβε από το πάνελ το αίτημα του, το οποίο είναι εδώ και χρόνια αίτημα και του ΟΤΕ, προς την ΕΕΤΤ προκειμένου να τους γνωστοποιηθεί το κοστολογικό μοντέλο με το οποίο υπολογίζονται οι τιμές.
- Τέθηκε το ζήτημα της μη ανταπόκρισης του κοινού στο VDSL, σε εμπορικό επίπεδο. Όπως αναφέρθηκε οι ενεργοποιημένες VDSL συνδέσεις του ΟΤΕ είναι περίπου 20.000 ενώ οι VDSL συνδέσεις των εναλλακτικών είναι περίπου 10.000. Ο ΟΤΕ από την πλευρά του υπενθύμισε πως αναμένει από την ΕΕΤΤ την έγκριση για την λειτουργία άλλων 1100 καμπινών σε νέες περιοχές (Ψυχικό, Χαλάνδρι, Τερψιθέα, Καλαμάκι, Γλυφάδα, Ηλιούπολη, Βουλιαγμένη, Βούλα, Βριλήσσια και Αμπελοκήπους) μέσα στον Ιούνιο. Η ΕΕΤΤ από την πλευρά της δεν παρέλειψε να θυμίσει στους εναλλακτικούς παρόχους πως δεν δημιούργησαν ζήτηση για VDSL προϊόντα χονδρικής, αφού οι συνδέσεις αυτού του είδους που ενεργοποιήθηκαν είναι μόλις 122!
- Αρκετοί εκπρόσωποι εναλλακτικών παρόχων αρνήθηκαν να πάρουν θέση στο κατά πόσον οι αριθμός των παικτών της αγοράς είναι μεγάλος, μην θέλοντας έτσι να συμμετάσχουν σε μία κουβέντα περί συγχωνεύσεων κτλ.
- Έντονη συζήτηση έγινε για την αξιοποίηση των τελών του LLU που καταβάλουν οι εναλλακτικοί πάροχοι στον ΟΤΕ. Τονίστηκε, από τον κ. Κεραστάρη, πως το συνολικό ποσό για το 1ο τρίμηνο του 2013 που εισέπραξε ο ΟΤΕ μόνο για το ενοίκιο του LLU ανέρχεται στα 50 εκ. ευρώ.
- Ο κ. Τζωρτζακάκης από την Wind έθεσε το θέμα της χαλάρωσης της ρύθμισης, λέγοντας πως διανύουμε μία περίοδο regulatory holidays. Σε αυτό το σημείο συμφώνησαν και άλλα στελέχη της αγοράς.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την συζήτηση που έγινε στα παρακάτω βίντεο:
adslgr.com